Ge varandra förtroende och berika sexlivet med fantasi

När kåtheten har gått över och den grå vardagen börjar måste man kunna tala med varandra om det som känns viktigt. Annars överlever inget förhållande – hur hett det än har varit i början. Det farligaste för alla samliv är slentrian.

Det är med kärleken som med universum. Finns bara spänningen där så uppstår harmonin. Spänning skapar jämvikt mellan två krafter. Två planeter med samma spänning har samma dragningskraft där ute universum. Skulle en av dem förlora något av sin dragningskraft, rubbas spänningen och balansen. Planeterna isär eller brakar rätt in i varandra.

Spänningen krävs för att förhållandet ska fungera

Så är det också med människor. Så länge spänningen finns där, finns också jämvikten. Då fungerar vi tillsammans, både socialt och sexuellt. Det är naturligtvis inte lätt att hitta en människa som man vill leva i ett stadigt förhållande med. Att få kraftfälten att vara lika stora är en balansgång som allt fler misslyckas med. En av syndabockarna ar sexualdriften.

Nästan alla förhållanden blomstrar ur kåtheten. Tändningen människor emellan. Den kan yttra sig på många sätt. Men utan den gnistan skulle människor knappast mötas och hamna i säng. Och vore det inte för den sexuella driften skulle vi sannolikt inte heller hålla fast vid varandra. Men sexualiteten, kåtheten, kan också bli ett skynke som gör att vi inte ser personen vi delar säng med. De sköna och extatiska ögonblicken kan få oss att förlåta mycket annat.

Vi har överseende med mycket bara för att inte mista en bra sexpartner men det är när sexlivet blir en aning slentrianmässigt som den rätta personen träder fram. Det är då vi börjar se svagheterna. Många förhållanden har ingåtts i enbart kåthetens tecken. För att slippa ensamheten och jakten på sexuell tillfredsställelse, har vi flyttat samman, gett upp friheten och bundit oss vid varandra. Så slutar det också som det brukar.

Lätt att den grå vardagen smyger sig på

När du nu har hittat din tjej och ni har kommit över den första blygseln för varandra, smyger sig vardagen på. Spänningen finns där fortfarande, men för varje gång ni älskar blir ni en upplevelse äldre. Och ni börjar ställa krav på varandra. Det brukar börja med sex. Ni upptäcker snabbt att ni inte har samma sexuella behov. Du kanske vill älska varje dag, helst ett par gånger om dagen, bara det går. Din tjej vill då och då stå över. Eller så kan det var tvärt om. Det är då någon av er blir sur och börjar känna sig ratad. En av er börjar tycka att det går rutin i älskandet. De där långa härliga förspelen, som ibland kunde pågå i timmar, har ni sällan tid eller ork med. Numera blir det mer pang på rödbetan och de där sköna morgonknullen blir det allt längre mellan.

Ni börjar bli som herr och fru Svensson. Uttråkade, inbundna och med en oförmåga att tala med varandra. Det går snabbt. Mycket fortare än du tror. Om du inte tänker dig för, förstås. Det finns människor som lyckas hålla glöd i sitt sexliv livet igenom. Det är människor som inte tillåter att det går slentrian i något så viktigt och centralt som sex. Det är det som kallas konsten att leva tillsammans men många lever tyvärr på en lögn.

Det är så lätt att göra sig bättre än den man egentligen är. Man vill nå någon. Få kontakt och upprätta en relation. Men man har inte tillräckligt med självförtroende för att våga bara vara sig själv. Man försöker vara den Tarzan man definitivt aldrig varit och aldrig kommer att bli. Man förskönar, ljuger och står i. Till slut snubblar man på sin egen falska bild. Och det är när fasaden rasar som så mycket annat går i krasch.

Så här får du ett förhållande att hålla

Det som behövs för att ett förhållande skall bestå är förtroende. Har man bara tillräckligt förtroende för sin partner övervinner man det mesta. Det är då man kan visa sitt rätta jag, sina svagheter och brister men också starka sidor. Man behöver aldrig förställa sig. Man är den man är och ingen annan.

Ett förhållande är som ett cirkusnummer där det gäller att hålla tio tallrikar luften på en och samma gång. Det finns massor av möjligheter, men också chanser att göra misstag. Lever man tillsammans med någon som har ens förtroende och som man känner förtroende inför har man alla chanser att lyckas. Sex kräver förtroende.

Lev ut drömmarna och fantasierna

Alla har vi drömmar och fantasier. Tjejer faktiskt mer än killar om man skall tro vissa intervjuundersökningar som gjorts i sexualitetens namn men inte alla. Våga leva ut dina vilda drömmar och berätta om era sexhistorier för varandra. Den som inte får leva ut åtminstone en del av sina fantasier riskerar att bli en tråkig sexpartner för så länge man sätter upp gränser som inte får överskridas, vågar man heller inte njuta av livet. Det är när man utforskat varandra och älskat upp och ner, bak och fram, här och där som vågar leva ut sina fantasier. Det är då man vågar utforska vad ens partner innerst inne vill uppleva. Vad hon eller han drömmer och fantiserar om.

Finns inte förtroendet att bygga en relation på är det ingen som vågar berätta sina innersta tankar. Då kan steget mellan fantasi och verklighet vara rätt långt. Bara för att din tjej då och då fantiserar om partnerbyte eller att ligga med tio killar på en gång betyder det inte att hon verkligheten vill det. Men hon kan bli jättetänd av att berätta sina fantasier. Saknar du förtroende för din tjej, kommer du förstås att bli rasande svartsjuk. Det duger alltså inte med dig. Hon måste ha ett helt fotbollslag för att må bra. Själv är du förstås urusel i sängen. Det har du förstått hela tiden. Har du däremot förtroende för henne, kan hennes fantasier kanske bli just det som får er att tända så där riktigt extra nästa gång.

Kanske vill hon se dig i ett par sexiga kalsonger, medan du tycker att din kropp bättre passar för morgonrock. Du är säker på att hon bara driver med dig. Du saknar förtroende. Går du med på att spela upphetsad, trängtande älskare och tillfredsställa dig själv framför en videokamera, medan din tjej håller på avtryckaren? Det kallas förtroende. Lycka till, du har en svår väg att vandra!